سرویس سیاست مشرق - بازهم حادثه دیگری رخ داد تا رسانههای زنجیرهای اصلاحطلب با روش پروپاگاندای رسانهای از این آب گلآلود ماهیگری سیاسی کنند؛ موضوعی که در شبکههای اجتماعی با هشتگ #لاشخور_سیاسی بازتاب یافت و در زمان بحرانی که حالا چند روز به درازا کشیده شده و از آتشنشانی گرفته تا شهرداری، شورای شهر تهران، پلیس در تلاش برای آواربرداری و ساماندهی اوضاع هستند، به دنبال منفعت جناحی خود میگردند و بدون توجه به بررسیهای کارشناسی یا قوانین مربوط به ایمنی کار، شهرداری تهران که در صدر آن محمدباقر قالیباف قرار دارد و احتمال میدهند رقیب انتخاباتی کاندیدای نزدیک به آنان باشد را تخریب و مقصر اصلی ماجرا جلوه میدهند.
البته این رسانهها با توجه به اینکه موج مردمی همدردی با آتشنشانان در شبکههای اجتماعی شکل گرفت، در انتقاد از آتشنشانی عقب نشینی کردهاند؛ برخلاف واقعه آتشسوزی در کارگاهی در خیابان جمهوری که به فوت دو زن انجامید و روزنامههای زنجیرهای به شدت به عملکرد آتشنشانی تاختند؛ البته در آن زمان نیز شهرداری تهران هدف و سیبل تخریبهای این روزنامهها بود.
در ادامه به نحوه پوشش این اخبار میپردازیم که خود نمایانگر واقعیت ماجراست و در یک مقایسه تطبیقی هم به وضوح میتوان متوجه شد که در حادثه قطار تهران- مشهد در ایستگاه هفتخوان سمنان که به کشته شدن 45 نفر از هممیهنانمان انجامید، این رسانهها چه اقداماتی انجام دادند و اینک چگونه بدون توجه به مسئول واقعی امر که بر اساس ماده 105 قانون کار وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی است، شهرداری را مقصر این ماجرا اعلام میکنند.
در این راه نیز از راهاندازی هر نوع شایعه و شبههای نیز رویگردان نیستند و در ادامه مشاهده خواهید کرد که چطور دست به خبرسازی و عموما جعل خبر و شایعه پراکنی در این زمینه میزنند.
در همین رابطه روزنامه شرق در تاریخ 3 بهمن، در سرمقاله خود نوشت: «شهرداری مدعی است بارها برای ساکنان پاساژ پلاسکو اخطار دستورالعمل ایمنی صادر كرده است. جای تعجب است که شهرداری مدعی است بیش از ٣٠ بار اخطار داده و ظاهرا خود را مبرا از مسئولیت میداند. پرسش این است که آیا شهرداری برای صدور هر بار اخطار خود با تکیه بر تبصره ١٤ ماده ٥٥ قانون شهرداری، برای خود اثر قانونی قائل بوده و با این اعتبار اخطار را صادر کردهاند که اثر وضعی داشته باشد؟ یا با تأسف صدور اخطاریههايي ازایندست، وسیله چانهزنی با واحد متخلف است؟» این درحالی است که قانون شهرداریها مربوط به گذشته است و قانون کار میگوید دولت و وزارت کار مسئول درخواست پلمب و مهر و موم اماکن تولیدی و کارگاهی است که با وجود اینکه چنین گزارشاتی بدان اشاره میکنند اما بازهم جهت انتقاد خود را به سمت شهرداری میچرخانند.[1]
دراین میان عدهای از اصلاحطلبان شورای شهر بدون اشاره به وظیفه خود برای رسیدگی به موارد شهری و تذکرات در مورد فرسوده بودن بافت شهری موضوع استعفا یا استیضاح شهردار تهران را مطرح کردهاند که البته این موضوع موج سیاسی است که از ابتدای وقوع حادثه پلاسکو مد نظر این جریان سیاسی قرار گرفت.
در همین زمینه، داریوش قنبری کارشناس امور سیاسی اصلاحطلب در انتقاد به عدمبرخورد با مدیران ارشد بخشی که در بروز هر حادثهای مقصر بودهاند به ابتکار گفت: «بروز حادثه صورتگرفته در ساختمان پلاسکو بار اول یا آخری نبوده که اتفاق افتاده است بنابراین باید در انتظار وقوع چنین حوادثی در آینده باشیم. وی افزود: هماکنون برای ریشهیابی بروز این حادثه باید مدیریت بحران را واکاوی کرد و با مدیرانی که در مورد عدمتجهیز آتشنشانی قصوری داشتهاند برخورد شود چراکه این حادثه در پی سوءمدیریت این افراد منجر به از بین رفتن تعداد زیادی از آتش نشانان شده است.»
از سوی دیگر احمدمسجد جامعی، عضو شاخص اصلاحطلب شورای شهر تهران که پیش از این استعفای خود را به هیئت رئیسه شورای شهر تهران تقدیم کرده بود و قصد عزیمت و گرفتن مسئولیت کتابخانه ملی را داشت که با وقوع این حادثه بازگشت تا یکی از منتقدان شهرداری و مدیریت بحران این حادثه باشد. این درحالی است که فیلمی که به تازگی از زمان ریاست وی در شورای شهر تهران منتشر شده است، قالیباف از فرسودگی ساختمان پلاسکو صحبت میکند و در حضور او دیگر اعضا شورای شهر بیان میدارد که آیا اجازه پلمب این ساختمان را دارد یا خیر؟ روزنامه آرمان اما روایتی جالب از منصرف شدن نابهنگام مسجد جامعی دارد و مینویسد: «اما یک آتشسوزی و فروریختن ساختمان پلاسکو مسجدجامعی را در تصمیمی که گرفته بود، دچار تردید کرد. همگان بهخوبی با شخصیت او آشنا هستند که برای جان هموطنانش ارزشی بسیار بالا قائل است، بنابراین در شرایطی که تعدادی از آتشنشانان هنوز در زیر تلی از خاک هستند، وجدان او نمیپذیرد شورای شهر را که از اصلیترین نهادهای مدیریت شهری است، رها کند؛ بنابراین دیروز خبر رسید که مسجدجامعی استعفای خود را از شورای شهر تهران پس گرفته است.»[3]
این درحالی است که مسجد جامعی به طور هفتگی تهرانگردی را در دستور کار خود قرار داده است و باید پرسید وی که تقریبا تمامی نقاط تهران سر میزند چرا خود به موضوع بافتهای فرسوده و خطراتی که ساختمانهای قدیمی از جمله پلاسکو تهران را تهدید میکند، اشاره نکرده است.
روزنامههای اصلاحطلب همچنین مثل حادثه آتشسوزی کارگاهی در خیابان جمهوری به ضعف آتشنشانی که زیر مجموعه شهرداری تهران است اشاره کرده و اینبار به دلیل اینکه مردم با آتشنشانان همدردی کردند موضوع را به ضعف تجهیزات این سازمان نسبت دادند؛ این درحالی است که کارشناسان آتشنشانی خود بیان میکنند که ساختمانهای بلند بایستی خود سیستم اطفاء حریق داشته باشند و نمیتوان با تجهیزات مدرن هم اینچنین به سراغ آتشهای بزرگ رفت.
از سوی دیگر این روزنامهها به عملکرد صداوسیما که همواره این حادثه را از ساعات اولیه تا رخداد و چند روز اخیر بازتاب داده است، گلایه کرده و این رسانه را به سانسور اخبار متهم ساختهاند. این درحالی است که صداوسیما به اخبار رسمی در این زمینه بها میدهد و رسانههای اصلاحات در بسیاری از موارد برای رسیدن به منافع جناحی به اخبار غیررسمی و شایعات با سمت و سوی سیاسی، میپردازند.